A szülős karácsonyokat utáltam. Máz, máz, semmi köze az egész éves viszonyhoz. Az még oké, hogy a külvilág felé kamuzni kell, de hogy még egymásnak is?

24-én reggel anyu nekikezd az egész napos sütés-főzésnek. Napközben, vagy előző nap elsétálunk a közelben lévő kertészetbe, és elhozzuk a fát. Ketten, gyalog. Van autó, de a sofőr ilyenkor már rumos teával kezdi a reggelit, így marad a fenyőfa-sétáltatás. Tesó faterral befaragja a fát, ezután fater beül a számítógép elé és képeslapokat küldözget/skype-on kíván szerencsét/emailezik ebédig.

Tesóval fát díszítünk. A sorrend szigorú: díszek, szaloncukor és az égősor a végén. Régebben fater tette fel az égősort és a csúcsdíszt, mióta egyik karácsonykor elszenderedett a kanapén, azóta ezt is mi csináljuk. Ebédre halászlé van, aztán folytatódik a mizéria: sütés, panírozás, ajándék csomagolás, takarítás. Aztán leterítjük a fa elé a szőnyeget, fater összeszereli a betlehemet. Mindenki elmegy átöltözni - az alkalom megkívánja a szép ruhát -, és megszólal a csengettyű.

A fa elé bekészültek az ajándékok, mi teljes áhitattal elénekeljük a Mennyből az angyalt, puszi puszi, koccintás és ajándék bontogatás. Aztán borleves és rántott hal, a vacsora végén pedig könnyek közt megemlékezés lepukkant volt iskolatársakról és elhalálozott rokonokról. Részemről hányinger többszöri visszagyűrése, és imádkozás, hogy teljen már az idő.

Fater ajándékait az utóbbi időben nem tudtuk eltalálni. Könyvre reakció: na, megint könyvet kapok. Egy évvel később DVD: köszi, akkor most magatoknak vettetek filmeket, amit nekem ajándékoztok? Ezek után felmerült az alsó gatya ötlete, amit tényleg csak ő használ, és nem kell osztoznia velünk. Helyette OBI utalvány lett, elbarkácsolhatja. Erre ő könnyek közt: ne haragdujatok, de ennek nem tudok örülni! Ezt most inkább odaadom anyátoknak, én pedig veszek magamnak egy söröskorsót helyette!

Ez volt az utolsó karácsonyunk együtt, szerencsére. Azóta már farmerban-pulcsiban ünneplünk, nincs Mennyből az angyal, viszont vannak őszinte érzések az év többi napján is.